Välkommen

Biokemi handlar om vad som sker i våra celler, som t ex hur födan vi äter omvandlas till kemisk energi eller hur vårt arvsanlag kan föras över till våra barn.

Vi kommer att börja med att titta närmare på de biomolekyler som finns i våra celler. För att sedan se närmare på hur dessa biomolekyler deltar i några av de processer som sker, främst de som rör vår energimetabolism och hur genetisk information lagras och används.

Eftersom dessa biomolekyler oftast är mycket stora och har en komplicerad struktur, är det lätt att tro att helt andra kemiska grundbegrepp gäller och att helt andra kemiska reaktioner sker i en levande organism. Det är viktigt att inse att det inte är så; alla kemiska grundbegrepp gäller även i den biologiska världen.

Klicka i menyn ovan för att fortsätta!

 

 

Målsättningen med kursen

Efter kursen ska du kunna beskriva olika biomolekylers uppbyggnad och funktion. Du ska även ha kunskap om centrala metaboliska processer och förstå hur flödet av metaboliter genom dessa processer leder till omvandling av energi. Vidare ska du förstå hur genetisk information lagras i vår arvsmassa och hur denna information används.